ДЖЕДЖЕВИ
Център за рехабилитация, кинезитерапия и хомеопатия

Видове процедури

 

Мануална терапия (манус на латински означава ръка, терапия означава лечение).

 

Мануалната терапия се използва още от времето на Хипократ, разбира се в наши дни имаме много повече знания за анатомията и биомеханиката на човека. През годините са се развили много методики. Ние от център за рехабилитация и хомеопатия Джеджеви сме сертифицирани терапевти, обучавали се при едни от най-добрите мануални терапевти в света. Ползваме както класическа мануална терапия по Калтенборн и модерна мануална терапия по Мълигън. Мануалната терапия е първи избор на много терапевти по света. Има много добър ефект при мускулно-скелетни дисфункции (болки във врата , кръста, гърба, ставите). Влияе предимно на ставите и околните тъкани като мускули, връзки , сухожилия, ставна капсула, нервна система и др. Мануалната терапия може да се комбинира с други методики за постигане на максимален ефект. Тя не е панацея, но когато е показана, има много добър ефект.

 

Модерната мануална терапия по Мълиган: Браян Мълиган е новозеландски мануален терапевт, посветил целия си живот на развиване на неговата методика и разпространяването й. Терапията му е много различна от класическата мануална терапия. Когато има показания за прилагането й, има уникален моментален ефект. Най-хубавото е, че е изключително безопасна и е насочена срещу двата най-чести симптома: болка и ограничен обем на движение. Когато се прилага правилно, това трябва да става без никаква болка, за да е ефективна. Дават се и специални упражнения за дома, за да се поддържа ефекта от процедурата + тейпинг за корекция при необходимост. И както самия Мълиган казва: „по едно чудо на ден с неговата концепция“.

 

Линк към клиничен пример с Мълиган:

   

Лечебен масаж: Всеки човек в даден период има нужда от масаж. Какво по-добро от лечебен масаж, направен от специалист, който познава добре анатомията и има добър усет, нужните знания и опит. Лечебния масаж на моменти е малко болезнен, но след това човек се чувства като нов. Той се комбинира с обработване върху така наречените тригерни точки, които се образуват в мускулите от пренапрежение и неправилна стойка. Тези точки трябва да се обработват за намаляване на болката и напрежението от мускулите.


Също така лечебния масаж се комбинира и със отблокиране на блокажите в гръбнака. Може би, както всички знаете, масажът подобрява лимфо- и кръвообращението, което води до по-добро и бързо регенериране на засегнатите тъкани. 

 

Ако искате да се отървете от ежедневното напрежение и да се отпуснете за известно време, релаксиращия масаж е точно за вас.

 

Мобилизация на нервната система: Това е сравнително нова методика, развивана от австралийския физиотерапевт Дейвид Бътлър и неговия ученик Майкъл Шаклок.

 

Може би не знаете, но периферната нервна система също се движи и ако поради някаква причина се наруши движението й се появява съответната нервна симтоматика, като:

 

- болка

- тръпнене

- мравучкане

- спазми

- и други в зоната на засегнатия нерв.

 

Правят се специфични тестове за подвижността на съответния нерв и спрямо установените симптоми се подбира специфична техника за възвръщане на функцията и подвижността на нерва.

 

Ще ви дадем подходящи упражнения за запазване на ефекта от процедурата и за поддържане подвижността на нерва.

Бобат терапия: Бобат терапията е измислена от Карл и Берта Бобат от Германия. За онова време - 20 век, е била революционна в грижата и рехабилитацията на пациентите с неврологични заболявания. В наши дни концепцията на Бобат се е развила много и е основана на силни доказателства. Доказано е, че някои рутинно прилагани процедури, не са толкова ефективни. За съжаление неврорехабилитацията в България е малко изостанала и все още се прилагат неефективни методики за рехабилитация.

 

Ние от център за рехабилитация и хомеопатия Джеджеви сме едни от първите сертифицирани Бобат терапевти, обучавали се при едни от най-добрите преподаватели по неврорехабилитация. Най-честото неврологично заболяване е мозъчният инсулт. При една ранна и правилно проведена рехабилитация, пациентът може да компенсира възникналите ограничения в голяма степен и да се научи да извършва дейности, които преди е правил.


В модерната неврорехабилитация всичко е съобразено индивидуално с възможностите и желанията на пациентите и е насочена към конкретната дейност, която пациента би искал отново да прави. Целта е пациента да е колкото може повече независим. Което ще повлияе на психиката на болния и ще намали грижите и средствата от страна на близките. Ранните грижи и терапия при инсултно болните трябва да са целодневни и постоянни, затова ние ще обучим вас и близките ви какво трябва и какво не трябва да правите. Така се запазва прогреса до следващото посещение, когато се дават нови инструкции и това продължава до момента, в който нямате нужда от терапевтична помощ и можете самостоятелно да се справите. 
 

Кинезитерапия: Кинезитерапията е лечение чрез движение. Ние от център за рехабилитация и хомеопатия Джеджеви сме магистри по Кинезитерапия към един от най-добрите университети в България – Националната спортна академия. Човек е направен да се движи.

 

При съвременния застоял начин на живот много хора се оплакват от болка и скованост, които са вследствие на обездвижване. Кинезитерапията е основен за възстановяване след ортопедични и травматологични проблеми. Ако не се проведе правилно и навреме, има риск пациентът да остане с  траен дефицит в движенията на засегнатата част и това да му попречи за извършване на обичайните за него дейности в ежедневието и на работа. При някои ревматологични заболявания като болестта на Бехтерев, коксартроза (износване на хрущяла на тазобедрената става), гонартроза на коляната става, спондилоартроза на прешлените, кинезитерапията играе превантивна роля състоянието да не се влошава.

 

За прилагането на правилна кинезитерапия е необходимо да се направи правилна оценка на състоянието и функцията на засегнатите части, за да се разбере откъде точно идва проблемът. Това не винаги е лесна задача, понякога симптомите са по крайниците, а идват от врата или кръста. По тази причина се прилагат специални тестове и на базата на направената диагностика се подбират специфични упражнения, които влияят точно на проблемната тъкан и подпомагат нейното възстановяване. Специалистът трябва да знае колко точно да натовари засегнатата зона: нито прекалено много - има опасност да я увреди отново, защото е чувствителна и не напълно възстановена, но не и прекалено малко, защото няма да има лечебен прогрес. Ще ви дадем специфични домашни упражнения, които до голяма степен ще спомогнат за доброто и по-бързо възстановяване.

 

Някои пациенти не харесват кинезитерапията, защото са свикнали на пасивен и лесен начин за справяне с проблемите - отиват на лекар, поставят им инжекция, или взимат хапче и се подобряват, но подтискането на симптомите не е лечение. Кинезитерапията е активен начин за справяне с проблема. Пациентът сам извършва усилията и до голяма степен успехът от възстановяването зависи от него самия. За пълното възстановяване често трябва да се положат големи усилия и усилена работа и спазване на инструкциите на специалиста. Ние можем само да ви помогнем като ви обясним какво и как трябва и какво не трябва да правите, от вас зависи до каква степен ще го правите, което ще определи възстановяването ви. Пациентът трябва да се почувства отговорен и с наша помощ да реши проблема си.

PNF терапията: Тя започва развитието си след Втората световна война в САЩ. Немският неврофизиолог Херман Кабат заедно с физиотерапевката Маги Нот интегрират неврофизиологията в рехабилитацията, което увеличава ефекта многократно. В наши дни концепцията се е модернизирала и развила много. PNF се прилага както при ортопедични, така и при неврологични проблеми.

 

Ние от Центъра за рехабилитация и хомеопатия Джеджеви сме преминали над 60 дни в обучение на методиката от преподаватели по цял свят и скоро ще достигнем до последното ниво на обучение в концепцията. В ПНФ има много дълбока философия за възприемане на човека като едно цяло. Всичко е в пациента просто му трябва подходящ стимул, за да се извлече максимум ефект. 

 

В ПНФ ползваме много техники – за обучение на пациента, за засилване на мускулатурата , за релаксация, за стабилност и др. Един от най-добрите подходи в ПНФ е индиректния подход, чрез който можем да повлияем със силните части на тялото на слабите. Работим далеч от проблема, за да подобрим и раздвижим засегнатата част. Това е особено полезно в ранния стадии на проблема. ПНФ се ползва от терапевти по цял свят и е с много добри резултати.

Макензи терапията. Робин Маккензи е мануален терапевт от Нова Зеландия. Специалист е в гръбначните проблеми. Сигурен съм, че няма физиотерапевт, който не е чувал за екстензиите на Маккензи. Това е като лицева опора с прибрани ръце до тялото и се повдига горната част на тялото, докато таза е залепен на кушетката. Това на вид просто упражнение е много ефективно при проблеми с междупрешленния диск и дискови хернии. Ако имате симптоми по крайниците като изтръпване, болки , схващания, спазми, мравучкания, с този тип упражнения симптомите ви постепенно ще се качват нагоре по крайниците, докато не стигнат гръбнака.


Идеята за този вид терапия хрумнала на Маккензи съвсем случайно - един ден в частният му кабинет в Нова Зеландия дошъл пациент със силни болки в кръста. Той му казал да легне на кушетката и да го изчака малко. Когато се върнал пациентът бил легнал по корем, а кушетката била повдигната в горната си част. Той си помислил, че пациента го е заболяло повече, но когато го е попитал как се чувства, той казал, че за първи път не го е боляло от няколко месеца. Маккензи не се задоволил с успеха си и започнал да развива методиката си. Днес тя е разпространена по цял свят и е помогнала на милиони пациенти да се справят с дисковите хернии и болките в гръбнака.

Хомеопатия – ние комбинираме хомеопатия с рехабилитация за оптимален ефект. За повече информация за хомеопатията влезте в раздела ни Хомеопатия.